Οι κυριότερες ανωμαλίες που παρουσιάζονται στο δίκτυο είναι οι εξής :
1. Διακοπή της παροχής για μικρά ή μεγάλα χρονικά διαστήματα
2. Άνοδος ή πτώση της τάσης για μεγάλα χρονικά διαστήματα .
3. Άνοδος ή πτώση της τάσης για μικρά χρονικά διαστήματα 20ms – 30ms.
4. Μεταβολές της συχνότητας <2% 5. Στιγμιαίες υπερτάσεις 10-400μs.
6. Παρασιτικές τάσεις (ηλεκτρικός θόρυβος) 10KHZ – 1000KHZ.
Δείτε το pοwer planer και τι κάνει.........
Το ηλεκτρικό ρεύμα για να φθάσει στον καταναλωτή διανύει μεγάλες αποστάσεις με την βοήθεια ενός πολύπλοκου δικτύου διανομής και υφίσταται επιδράσεις από τα ίδια φορτία που εξυπηρετεί. Οι επιδράσεις αυτές είναι σημαντικές ιδίως στις βιομηχανικές περιοχές όπου τα φορτία είναι μεγάλα. Η υπερβολική φόρτιση ενός δεδομένου δικτύου ιδίως όταν αυτό βρίσκεται πολύ μακριά από τον υποσταθμό, προκαλεί πτώσεις τάσης. Η έναρξη λειτουργίας ή η διακοπή ενός μεγάλου επαγωγικού φορτίου προκαλεί μεγάλη στιγμιαία πτώση τάσης.
Η λειτουργία ενός κοινού ηλεκτρικού ψυγείου (και σκεφθείτε πόσα τέτοια υπάρχουν σε μια πολυκατοικία) είναι πηγή μεγάλης ανωμαλίας. Ένα ηλεκτρικό ψυγείο 120W, την στιγμή που ξεκινάει ζητάει από το δίκτυο 2000VA για λίγα ms και προκαλεί βέβαια στιγμιαία πτώση τάσης. Εξ’ άλλου πολλά φορτία, πομποί, κινητήρες, ηλεκτροσυγκολλήσεις ακόμη και οι λυχνίες φθορισμού είναι πηγές ηλεκτρικού θορύβου ο οποίος προστίθεται στο δίκτυο και είναι φυσικό να επηρεάζονται άλλες συσκευές που λειτουργούν κοντά τους.
Όπως είναι εύκολο να συμπεράνει κανείς από τα παραπάνω η λειτουργία ορισμένων συσκευών , όπως ηλεκτρονικών υπολογιστών, τηλεφωνικών κέντρων κ.ά. είναι σχεδόν αδύνατη με αυτές τις συνθήκες. Σε στατιστική που έγινε στην Γερμανία διαπιστώθηκε ότι το 50% των εσφαλμένων πληροφοριών σε υπολογιστές οφείλονταν σε στιγμιαίες υπερτάσεις της τάξεως των 10-400μs μέχρι και 6000V. Το 30% των σφαλμάτων οφειλόταν σε αλλαγές της τάσης του δικτύου από 20ms έως και μερικά sec. Και το 20% των σφαλμάτων οφείλονταν σε ηλεκτρικό θόρυβο υψηλής συχνότητας (όπως ακριβώς της ραδιοφωνίας).Θεωρητικά η ηλεκτρική εταιρία έχει την υποχρέωση να μας παρέχει σταθερό και καθαρό ημιτονοειδές ρεύμα εναλλασσόμενης τάσης 220V και συχνότητας 50HZ. Αυτό όμως είναι τεχνικά απραγματοποίητο και το κυριότερο δεν οφείλεται στην ίδια την ηλεκτρική εταιρία. Εκτός από τις φυσικές επιδράσεις (βροχές, πλημμύρες, φωτιές, σεισμοί κλπ.) που προκαλούν διακοπές της παροχής για μεγάλα χρονικά διαστήματα οι στιγμιαίες υπερτάσεις μεγάλης ενέργειας που μπορούν να καταστρέψουν ευαίσθητες συσκευές, ένα μεγάλο μέρος των ανωμαλιών προέρχονται από εμάς τους ίδιους τους καταναλωτές.