Το κόστος των φωτοβολταϊκών μειώθηκε ταχύτερα απ’ ότι θα μπορούσε να φανταστεί κανείς.
Η κατακόρυφη πτώση της τιμής των φωτοβολταϊκών εξαρτημάτων, που οφείλεται στις οικονομίες κλίμακας και τον έντονο ανταγωνισμό από την Κίνα, κατέστησε την παραγωγή ηλιακής ενέργειας στη Γερμανία αρκετά φθηνή.
Η πτώση των τιμών στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη αγορά φωτοβολταϊκών με 24.000 MW εγκατεστημένης ισχύος, συνέβαλε στη μείωση των τιμών παγκοσμίως, γεγονός που κατέστησε την ηλιακή ενέργεια βιώσιμη και ενίσχυσε τη θέση της απέναντι στα ορυκτά καύσιμα.
Ωστόσο, η ραγδαία πτώση του κόστους της ηλιακής ενέργειας έπληξε ορισμένες εταιρείες κατασκευής φωτοβολταϊκών, όπως για παράδειγμα την αμερικανική Solyndra και τη γερμανική Solon, που χρεοκόπησαν.
Η κατάρρευση της Solyndra, που είχε δανειοδοτηθεί με 535 εκατομμύρια δολάρια από την αμερικανική κυβέρνηση, συχνά χρησιμοποιείται ως παράδειγμα από τους σκεπτικιστές για τους κινδύνους που εγκυμονεί η παροχή κινήτρων στη βιομηχανία φωτοβολταϊκών.
Όπως χαρακτηριστικά λένε, «με τις επιδοτήσεις χαραμίζεται το δημόσιο χρήμα».
Από την άλλη πλευρά βέβαια υπάρχει και ο αντίλογος.
«Κανείς δεν ξέρει την πραγματική ιστορία και είναι εκπληκτικό πόσο εγκεφαλικά νεκροί είναι ορισμένοι άνθρωποι», δήλωσε ο Jeremy Rifkin, σύμβουλος της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα κλιματικής αλλαγής και ενεργειακής ασφάλειας.
«Είναι απόλυτα θετικό το γεγονός ότι οι τιμές των φωτοβολταϊκών μειώνονται ταχύτερα απ’ όσο θα μπορούσε να φανταστεί κάποιος. Αυτή είναι μεγάλη επιτυχία», είπε στο Reuters ο Αμερικανός οικονομολόγος.
«Όσοι επικρίνουν την ηλιακή ενέργεια γι’ αυτό το λόγο είναι ανίδεοι και υποκριτές» τόνισε, προσθέτοντας ότι το ίδιο ακριβώς συνέβη στους τομείς της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών.
Πηγή : econews