Ολοκληρώνεται σήμερα η διάσκεψη στο Ντέρμπαν όπου διεξάγεται η σύνοδος των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα. Και το παιχνίδι των πιέσεων άρχισε: Η Ν. Αφρική ζητά δεσμευτική συμφωνία με την υπογραφή των ΗΠΑ και της Κίνας. Θα επιτευχθεί στο παραπέντε συμφωνία;
Ο πρόεδρος της Ν. Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα άσκησε τις τελευταίες ημέρες πιέσεις στις δύο μεγάλες δυνάμεις ΗΠΑ και Κίνα για δεσμευτική συμφωνία, διάδοχη του Πρωτοκόλλου του Κυότο. Θέση που στήριξε χθες η ΕΕ και ο Γερμανός υπουργός Περιβάλλοντος Νόρμπερτ Ρέτγκεν με μια ασυνήθιστα ξεκάθαρη ομιλία του δηλώνοντας πως «το κλειδί για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου είναι μόνον μια νομικά δεσμευτική συμφωνία». Εάν δεν συνυπογράψουν ΗΠΑ και Κίνα μια τέτοια συμφωνία, τότε «δεν υπάρχει περίπτωση να περιοριστεί στους 2 βαθμούς Κελσίου η υπερθέρμανση του πλανήτη μας», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος της Greenpeace Μάρτιν Κάιζερ.
Δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα διαπραγματεύσεων
Οι πιέσεις Ν. Αφρικής, ΕΕ και Γερμανίας ενδέχεται να διευκολύνουν τουλάχιστον μια ενδιάμεση συμφωνία καθώς η Κίνα έχει δηλώσει ήδη πως είναι διατεθειμένη να στηρίξει μια τέτοια, η οποία θα ορίζει όμως δεσμευτικά τα βήματα δρομολόγησής της σε ένα χρονοδιάγραμμα 5 ετών, ώστε να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση και η τελική έγκριση μιας διάδοχης-συμφωνίας του Κυότο.
Η ΕΕ και ο Γερμανός υπουργός Περιβάλλοντος διαμήνυσαν ότι χωρίς «μία διεθνή συμφωνία με δεσμευτικές, διαφανείς, σαφείς και ελέγξιμες υποχρεώσεις και βήματα για όλες τις χώρες» δεν μπορεί να αναχαιτισθεί οι ρυθμοί υπερθέρμανσης της γης.
Η Γερμανία δια στόματος Ρέτγκεν ανακοίνωσε χθες στη διάσκεψη ότι είναι διατεθειμένη να δεχθεί την έδρα του νέου «πράσινου ταμείου» των ΗΕ για το κλίμα με στόχο τη συγκέντρωση πόρων για την ενίσχυση των αναπτυσσόμενων χωρών.
Η λειτουργία του ταμείου θα αρχίσει το 2013 και θα έχει ετήσιο πλαφόν 74 δισεκατομμύρια ευρώ. Η λειτουργία και τα κριτήρια παροχής ενισχύσεων στις αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να καθοριστούν από τη διάσκεψη του Ντέρμπαν.
Παρατηρητές εκτιμούν, ότι οι πιέσεις αυτές ενδέχεται μέχρι αύριο να δώσουν καρπούς και να επιτευχθεί τουλάχιστον σύγκλιση στην ενδιάμεση συμφωνία πενταετούς πλαισίου. Ας σημειωθεί, ότι η διάδοχη συμφωνία του Πρωτοκόλλου του Κυότο πρέπει να τεθεί σε ισχύ το αργότερο το 2018.
Πηγή : skai.gr